Home Yritys Historia

Historia

Maailma näytti silloin erilaiselta

Orbis History
Leo Linna-Aro ystävineen perusti maahantuonti- ja agentuurifirman nimeltä Orbis Oy. Yhtiö aloitti toimintansa 1.6.1949. Toisen maailmansodan jälkeen Saksa oli hävinneenä valtiona menettänyt voittajille monet häiriöttömät yleisradion pitkät ja keskipitkät aaltoalueet. Kansalle piti kuitenkin saada radio-ohjelmaa ja näin kehitettiin uusi ULA-tekniikka (Ultra Lyhyet Aallot).

Kun Suomen Yleisradio valmistautui ULA-lähetystoimintaan, uuden tekniikan maahantuonti ja myynti oli hyvä alku vastaperustetun Orbiksen toimintaan ja kehittymiseen ammattielektroniikan alueella. Nykyään Orbis on elektroniikka-alan ammattilaisten arvostama huipputeknologian toimittaja.

"Hyvät päivämme eivät ole aiheuttaneet meille päänvaivaa saatikka päänsärkyä, siitä yksinkertaisesta syystä, että hyvien päivien olemassaolon tajuaa vasta sitten, kun hyvien päivien aika on ohi."

- Leo Linna-Aro helmikuussa 1979

Kansainvälinen laajentuminen alkoi 1990-luvulla

Vuonna 1993 Leo Linna-Aro väistyi yhtiön toimitusjohtajan paikalta ja tilalle tuli hänen poikansa Markku Linna-Aro. Vaihdos merkitsi samalla käännekohtaa Orbiksen historiassa, sillä siitä alkaen Orbis alkoi kehittää maahantuonnin lisäksi myös omia lisäarvopalveluja ja testijärjestelmäratkaisuja. Uudistuminen osoittautui lopulta merkittäväksi kilpailutekijäksi markkinoilla ja loi pohjan tämän päivän menestykselle.

Orbiksen vuonna 1998 alkanut laajentuminen ulkomaille pohjautui yrityksen tavoitteisiin ja haluun toimia asiakasläheisesti. Ensimmäinen ulkomaan toimipiste perustettiin Dallasiin Amerikan markkinoita varten. Alkusysäyksen antoi kotimaisten valmistajien lisääntynyt tarve ulkoistaa testauspalveluja. Myöhemmin Orbiksen oma massatuotevalmistus aloitettiin Virossa. Suomessa järjestelmiä valmistettiin Oulun ja Salon toimipisteissä, ja Vantaalla oli tuotekehityksen protovalmistusta.

Laajimmillaan Orbiksella oli tytäryhtiöt myös Ruotsissa, Kiinassa ja Intiassa.

Keskittyminen jakautumalla

Orbiksen toiminta 2000-luvun alussa alkoi muodostua entistä selkeämmin kahdesta erilaisesta alueesta: paikallisesta maahantuonnista ja jälleenmyynnistä sekä globaalista omien testijärjestelmien valmistamisesta. Vuoden 2012 alussa testijärjestelmäliiketoiminta irtautettiin erilliseksi yritykseksi Orbis Systems Oy:ksi (www.orbissystems.eu). Jakautumisessa Orbis Oy palasi juurilleen keskittyen maahantuontiin, kokoonpanoon ja jälleenmyyntiin Suomen, Ruotsin ja Baltian alueella. Vuonna 2014 Orbis perusti tytäryhtiön Venäjälle.

Juuret puolen vuosisadan takana

Leo Linna-Aro loi toiminnan perustan: pitkäjänteisen ajattelutavan ja yrityksen perusarvot, joiden pohjalta yritys edelleen toimii.

"Tämä ammattitaitoinen ja velvollisuudentuntoinen pieni oma yhteisömme..., jossa kukin osaa tehtävänsä ja jossa yhteistyö luistaa ja palvelualttius kukoistaa, sitä joukkoa on kiittäminen, asiakaskuntamme ohella, siitä mitä me tänään olemme...Te olette "rautaa".

- Leo Linna-Aro puheessaan henkilöstölle vuonna 1979

Orbiksen 70-vuotinen historia

Orbis70Leo Linna-Aro perusti Orbis Oy:n 1.6.1949. Orbis on edelleen yksityisessä omistuksessa oleva perheyhtiö.

  • 1949 - Maahantuonti- ja jakeluliiketoiminta
  • 1970 - Painopiste ammattielektroniikkaan
  • 1993 - Oma tuotanto aloitetaan
  • 1995 - Kansainvälistyminen alkaa
  • 2000 - Omien tuotteiden kehitys aloitetaan
  • 2012 - Orbiksen testijärjestelmät omaksi yritykseksi: Orbis Systems Oy
  • 2012 - Orbiksen verkkokauppa avataan
  • 2014 - Orbiksen Venäjän tytäryritys Orbis Solutions OOO perustetaan
  • 2019 - Orbis täyttää 70-vuotta